
Warsztaty kulinarne z młodzieżą w Izbie
W czwartek, 20 sierpnia 2020 r., w Regionalnej izbie Pamięci w Wysokiem odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyła grupa podopiecznych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Zamościu. Młodzież wraz z opiekunami zgłębiała tajniki drożdżowych wypieków – efektem wspólnej pracy były rogaliki z nadzieniem.
Od samego rana w Izbie było gwarno i wesoło. Każdy rwał się do pracy i bacznie obserwował poczynania Wandy Szpugi z wysockiego Koła Gospodyń Wiejskich, która tego dnia prowadziła warsztaty, opowiadając przy okazji o tym jak dawniej wyglądało rodzinne, domowe pieczenie i jakie wiązały się z nim zwyczaje. Po przygotowaniu ciasta należało je odstawić na pewien czas, aby „odpoczęło” – moment ten uczestnicy spotkania wykorzystali na zwiedzanie ekspozycji Izby. Wiele śmiechu i emocji wzbudziło dosiadanie drewnianego konia znajdującego się wśród eksponatów – ochotników do tego wyzwania nie brakowało! Obejrzawszy całą wystawę, wszyscy powrócili do kuchni, gdzie czekało na nich wałkowanie ciasta, nadziewanie i formowanie smakołyków. Praca szła sprawnie niczym w piekarni, bo na zewnątrz, w altanie, czekał już solidnie nagrzany żywym ogniem piec chlebowy. Ku zdziwieniu wszystkich pieczenie w takim piecu okazało się błyskawiczne i po bardzo niedługim czasie można było zasiąść do stołu pełnego własnoręcznie przygotowanych wypieków i spróbować efektów pracy własnych rąk. Satysfakcja i radość zagościła na twarzach młodocianych piekarzy. Wszystko pysznie się udało, a spotkanie w pięknych wnętrzach Regionalnej Izby Pamięci w Wysokiem z pewnością na długo zostanie w pamięci.
GOK: MW